Tetősík ablakok

AblakBazár

A tetőtéri ablak a levegőztetés és a fényszórás tekintetében speciális igényeket elégít ki. Az újépítésű épületek alapvető részévé váltak, mivel az új technikai megoldásoknak köszönhetően új lehetőségeket nyitnak a modern építészet számára. Számtalan megoldás közül választhatunk a tetőtéri bevilágítás biztosítására, a tetőtéri ablak beépítésével az eddig használaton kívüli sötét padlástér könnyen átalakítható fényes szobává. Ezek az ablakok a legjobb alapanyagokból a legmodernebb technológia felhasználásával készülnek, ez garantálja az ablak tartósságát, a biztonságot és a nagyon jó hőszigetelő képességet.

Mindenképpen érdemes olyan ablakot választani, amely kevés helyet vesz el a tetőtérből, nem nyílik oda be: például a billenő, felnyíló tetőablak. A tetősík-ablak gyártói saját termékeikhez árnyékolókat is kínálnak, célszerű ezek közül választani.

Hasznos tanácsok

  • Alapszabály, hogy minél kisebb a tető hajlásszöge (minél laposabb a tető), annál hosszabb ablakra van szükség.
  • Tervezésnél figyelembe kell venni, hogy a nyitószerkezet kb. 180-200 cm-es távolságra kerüljön a padló síkjától, mégpedig azért, hogy az ablak működtetése egyszerű legyen, a kilátás pedig zavartalan.
  • A kilincsek elhelyezésére is oda kell figyelni (alsó vagy felső kilincses ablak), mivel ha a felső kilincses ablakot túl magasra építik be, akkor az ablak csak távműködtetővel nyitható. Abban az esetben viszont, ha az alsó kilincses ablakot túl alacsonyra rakják, akkor kényelmetlen vagy akár lehetetlen a használata.