Nyitásmódok

AblakBazár

Ha az ablakokat és ajtókat csoportosítani szeretnénk, legfőbb jellemzőjük a működtetésük szempontjából a nyitásmód. A műanyag ajtó és műanyag ablak árak nagymértékben függnek az adott nyílászáró nyitás módjától, típusától, méretétől, választott profiljától, és az egyéb igényektől (szín, minta, üveg típusa, stb.). Az alábbiakban röviden jellemezzük a leggyakoribb megoldásokat.

Fix ablak

A fix ablakok legfőbb jellemzője, hogy nem tartalmaznak ablakszárnyat, ezért soha nem lehet kinyitni őket. Olyan helyiségekben alkalmazunk fix ablakot, ahol a szellőztetés nem lényeges, vagy más nyílászárón keresztül valósul meg. Továbbá használhatunk fix nyílászárót bejárati ajtó, vagy erkélyajtó felülvilágítójaként, vagy oldalvilágítójaként. Kirakatüvegeknél, vagy a modern minimál stílusú lakóépületeknél is bevett gyakorlat a fix ablakok alkalmazása.
Főbb előnyei, hogy a legtöbb esetben olcsóbb a kivitelezése, mint nyíló társaié. A látható üvegfelület aránya ennél a nyitásmódnál a legnagyobb. Bár nem lehet kinyitni, de a fény beáramlása az épületbe ennek segítségével maximálisan biztosított.

Bukó ablak

A bukó ablak fő jellemzője, hogy a szárny csak buktatható. Beszerelése abban az esetben javasolt, ha például helyhiány miatt nem lehetséges nyíló ablak használata, de az adott helyiségben szükség van az ablak szellőztető funkciójára. Az ilyen nyílászáró szélessége általában nagyobb, mint a magassága. A kilincs felül helyezkedik el, ebből kifolyólag a magasan lévő ablak működtethető rudazatos, bowdenes és elektromos távnyitóval is.
Főbb előnyei, hogy tisztítása könnyen megoldható és az ablak minimális helyet vesz el a beltérből.

Kétkilincses bukó ablak

A bukó ablak egyik altípusa, akkor alkalmazzuk, ha az ablak magassága nagyobb mint a szélessége, a kilincsek az ablak két oldalán.

Bukó-nyíló ablak

A bukó-nyíló nyitásmód a legközkedveltebb az ablakok és erkélyajtók esetében. A szárny rendelkezik mind a bukó, mind a nyíló funkcióval. Nyitásiránya szabadon választható a helyi adottságok ismeretében (jobbos vagy balos). A szárny minden oldalán záródási pontok helyezkednek el, így sokkal stabilabb záródást biztosít a csak bukó, illetve csak nyíló változatokhoz képest. 

Legfontosabb jellemzői:

  • A vasalat hibás működtetés gátló funkcióval van ellátva, ez biztosítja, hogy nyitott állapotban ne lehessen bukó funkcióra állítani az ablakot, illetve bukó állásban ne lehessen kinyitni.
  • A résszellőző funkció (45 fokos kilincs állásnál néhány mm-rel kiengedi az ablakszárny tetejét) lehetővé teszi a rendszeres légcserét, ezzel megakadályozza a páralecsapódást és penészképződést.
  • A gombafejes zárelem a betörés védelmet biztosítja

Bukó nyíló erkélyajtó

Erkélyajtók esetében a bukó-nyíló változat az alapkivitel, melynek kilincs állásai megegyeznek az ablakokéval. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a belső kilincses erkélyajtó csak belülről nyitható-zárható a kilincs segítségével.

Ha Ön kívülről is szeretné teljes értékűen használni az ajtót, kérjen átmenő-kilincses kivitelt, melyet cilinderzárral kiegészítve kínálunk.

Kétszárnyú tokosztott ablak, erkélyajtó

A szárnyak jobb és bal oldalra nyílnak, nyitott állapotban az ablak közepén látható a tok függőleges osztása. A tokosztóra lehet felszerelni a redőny lefutóit, így megoldható a két szárny előtt két egymástól független redőny működtetése is. Kilincs van mindkét szárnyon, tehát egymástól függetlenül működtethetők, a két szárny külön nyitható és buktatható.

Kétszárnyú középen felnyíló ablak, erkélyajtó

A váltószárnyas ablakok kétszárnyú, középen felnyíló szerkezetek. A tokosztós ablakhoz képest az a különbség, hogy a két szárny egymástól függetlenül nem mozgatható. Csak az egyik szárnyon található kilincs, ez a szárny buktatható és nyitható is, míg a másik csak nyílik. A második nyíló szárny kallantyúval nyitható.
Ugyanez a működési elve a kétszárnyú váltószárnyas erkélyajtóknak is. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a kétszárnyú belső kilincses erkélyajtó csak belülről nyitható-zárható a kilincs segítségével. Ha Ön kívülről is szeretné teljes értékűen használni az ajtót, kérjen átmenő-kilincses kivitelt, melyet cilinderzárral kiegészítve kínálunk.

Nyílászárók kialakítása kettőnél több szárny esetén

A régi, három vagy négyszárnyas ablakokat is ki lehet váltani korszerű, hőszigetelt műanyag nyílászárókkal. Ezekben az esetekben többnyire tartanunk kell a ház arculatához illő tagolást, de az egyedi igényekhez igazodva el is térhetünk attól. Technikailag ezekben az esetekben készíthetjük a többszárnyú ablakot egy közös tokban, a szárnyak felfüggesztésénél függőleges tokosztásokat alkalmazva. Ha a nyílászárók mérete indokolja, érdemes az ablakokat külön összetevőkből gyártani és a kész szerkezeteket a helyszínen összeépíteni, sorolni. Például egy háromszárnyú ablakot egy bukó-nyílóból és egy kétszárnyúból, vagy egy négyszárnyas ablakot kettő kétszárnyúból. Ebben az esetben nagyobb a szerkezetek stabilitása, és akár minden szárny lehet egymástól független bukó-nyíló kivitelű.

Toló-bukó erkélyajtó

A legközkedveltebb toló rendszer a toló-bukó működtetés. Az ajtó egy fix elemből, valamint egy tolható szárnyból áll (A séma). Zárt állapotában a szárny a fix üvegfal síkjában helyezkedik el. A nyíló szárny a kilincs elfordításával kiemelkedik a síkból és a tokra felszerelt sínrendszerben a fix szárny elé tolható. A mozgó szárny ezenkívül bukó funkcióval is rendelkezik.
Gyártható kétszárnyú kivitel is ezzel a működtetéssel (C séma), ilyenkor középen kap helyet a két tolható szárny, míg két oldalt fix elemek helyezkednek el. Nagy méretű szárnyak esetén a könnyebb kezelés érdekében kényszer működtetésű vasalattal (automata) is rendelhető. A kilincs elfordításával az ajtó könnyedén nyílik a rásegítésnek köszönhetően.

Emelő-toló erkélyajtó

Az emelő-toló erkélyajtókra dupla tokszélesség (190+ miliméteres beépítési mélység) jellemző.

Ennek következtében zárt és nyitott állapotban a fix és a mozgatható szárny különböző síkban helyezkedik el. A kilincs elfordításával az ajtó megemelkedik és a szárny alján lévő görgők segítségével könnyen elhúzható. Burkolati viszonyoktól függően jól süllyeszthető, minimális küszöb magassággal rendelkezik. Speciális vasalat kialakításnak köszönhetően akár extrém méretű szárnyak esetén is könnyed működtetést tesz lehetővé. Gyártható kétszárnyú kivitel is ezzel a működtetéssel (C séma), ilyenkor középen kap helyet a két tolható szárny, míg két oldalt fix elemek helyezkednek el.